top of page
Čelní pohled na vilu
Vlado Akce kancel

Architektura patří i menším stavbám

Nebojme se být velkorysí.
"Například dostatečný prostor před vstupem a přístup po širokém schodišti udělá i z malého domu elegantní vilu. Nejde o velikost. Jde o přístup."

Jiří Nytra.jfif

No a co o nás říká klient?

"No-A Architekty můžeme jen doporučit. Spolupráce s nimi byla perfektní a navrhli nám krásný dům přesně na míru našim potřebám, ve kterém se nám skvěle žije."

Jiří Nytra

RD Bořitov pohled zepředu

Na detailech záleží

Co se stane, když si betonáři při vyvazování výztuže neočistí boty? Po celém pohledovém betonu zůstanu rovnoměrné stopy světlo hnědé barvy. No a co na to řekli klienti? Nejdříve byli naštvaní. Pak jim ale došlo, jak to barevně ladí. A taky, že takový strop nikdo nemá. Jsou to jen drobnosti, na kterých je vidět stopy lidskosti.

RD Bořitov stropní světlo detail

Dispozice:

Rodinný dům Bořitov zhodnocuje malý svažitý pozemek, na kterém stojí. Dům je jedinečný svou jednoduchostí, elegancí, čistotou a úchvatným výhledem.

Je nízkoenergetický, využívá dešťovou vodu pro zalévání a je obklopen zelení.

Dům se nachází na prudkém svahu, díky čemu staví na nádherných výhledech na všechny strany. Srdcem domu je hlavní hala, na kterou jsou navázány všechny prostory domu. Hlavní obytní prostor směruje na jihozápad. Západním směrem na něj navazuje venkovní terasa. Ložnice se nechává hýčkat východním sluncem, zatímco na západ se koukají dětský pokoj a pracovna. Ze severu domu kryjí záda koupelna a WC sdružené s prádelnou.

Posunutím hmoty denní části oproti soukromé a servisní vzniká komfortní závětří. Obě hmoty spojuje barevné a materiálové řešení. Bíle fasády, tmavě šedé výplně otvorů a plechové konstrukce doplněné detaily v betonu nebo betonové stěrce. Hmoty se liší v architektuře.

Denní část je dynamičtější. Je maximálně prosklená, zastřešená střechou s táhlými přesahy na východ. Směrem na západ navazuje na horizontálu svahu, na který je dům posazen. Na krajích podepírá střechu 5 sloupů. Soukromá část je naproti denní kompaktní. Otvory jsou komponovány vždy do jednoho jasného obdélníku. Dům je doplněn garáži zapuštěnou do terénu a komfortním přístupovým schodištěm.

RD Bořitov pohled na sloupy

RD BOŘITOV

místo: Jihomoravský kraj
projekt: 2017
realizace: 2019-2022

dispozice: 3,5kk

užitná plocha:

  • dům: 101,33 m2

  • garáž a sklad: 30 m2

  • závětří: 13,07 m2

  • terasa: 19,01 m2

průměrný součinitel prostupu tepla obálkou: 0,23 W/(m2*K)

celková dodaná energie: 98 kWh/(m2*rok)

architektonické řešení: Ing. arch. Vlado Hrivňák, Ing. arch. Ľubomíra Jindrová, Ing. et Ing. Lenka Grégrová

fotografie: Majo Eliáš

Chystáte se stavět ve svahu? Ozvěte se nám.

bottom of page