Dům na Kallabové

Zadání této akce stojí za zmínku. Znělo totiž – udělejte to radostné. A že jsme se zapotili.

 

Akce je složena ze dvou bytů a výhledově z půdní vestavby. Architektura domu byla daná projektem pana architekta Šumbery. Stavba se pomalu rozjížděla a tak nám čas a prostor vyměřili hřiště.

 

Prostor byl radostný až dost. Chvíli nám trvalo, než jsme se dostali do rukopisu jiného architekta. Po nějaké době jsme se chytli a vznikly z toho principy uplatněné v návrhu.

Čisté linie, základní barevnost v šedé, béžové a bílé. Jarní akcenty zelené, žluté a podle potřeby červené a několik dalších pastelových barev.

 

Komentáře pod obrázky, nejprve 2.NP, pak 1.NP, nakonec exteriér. Tak tedy 2.NP:

Hlavnímu prostoru domu vévodí velký dubový jídelní stůl osvětlený dynamickým lustrem.

Záda mu kryje bar kuchyňské linky. Úložný panel a chytrá zeď jsou podporou společenských aktivit v jídelně.

 

Bílý lak, světle šedá keramika, kamenný obklad, dřevěná podlaha z běleného dubu jsou vestavěným základem. Oživením pak zelené židličky, žluté lampy a další barevné doplňky.

 

Obývací část, nebo spíš zákoutí, je sálovým protipólem velkorysé jídelny. Prostorné sedačky, dýhovaný panel a změna podlahy z keramiky na dřevo podtrhují intimnější charakter prostoru.

 

Pracovna s výhledem do zahrady. Podél stěn je umístěna vestavba, které kombinuje knihovnu se skladem.

 

Obrazová stěna poutá pozornost v ložnici. Podtržena dekorativní malbou a dlouhou linkou zad za postelí. Pod oknem jsme našli i prostor na čtení a soukromé rozhovory.

 

Koupelně vévodí žlutá skříňka nad umyvadlem. Velká plocha zrcadla násobí výhledy a velikost prostoru.

 

Vstup s mračnem věšáčků pro početné návštěvy a zelenou stěnou pro dotyk jara.

 

Pokračujeme 1.NP:

Byt v prvním podlaží je vyveden v lehkých pastelových barvách.

 

Kuchyňská linka je pojatá jako stěna s propojením přes veliké „výdejní okno“ V pilíři v prostoru se našlo místo i pro malou knihovnu.

 

Ložnice s designem na lehko. Bílá, sem tam dřevo, podtrženo jemnou tapetou. Lehký prostor pro lehké sny.

 

Koupelna s motivem žluté na světle béžovém podkladu. Recept Šéfkuchařky Ľubomíry.

 

Vstup s dekorativní odolnou zelenou malbou za věšáky pro kabáty.

 

V průběhu práce jsme dostali příležitost promluvit i do vzhledu hlavní fasády.

Základní hmota domu je bílo-šedá. Vstupní portál je obložen keramickým obkladem a zvýrazněn žlutou obestavbou z HPL desek.

Přístup je podtržen žlutě zbarvenou dlažbou. Lavička pro čekající referuje vstřícnost a empatii majitelky.

Na výsledek se těšíme. Návrh vznikal na přelomu let 2016 a 2017. Od roku 2016 běžela realizace stavby, která teď, na počátku roku 2018, finišuje. Plynule na ni naváže interiér. K nastěhování by dům měl být připraven v březnu 2018. Dokončení celého interiéru ale ještě půl roku až rok potrvá. Aby byl prostor na případné korekce. Přece jenom, živý prostor je vždy jiný než obrázky.

 

Jsme si ale celkem jistí radostným výsledkem. Proč? Protože dům má radostnou majitelku. To nemůže dopadnout jinak.

Please reload