RD Bystřice n/O

Odevzdali jsme studii rodinného domu v Bystřici nad Olší. Dům se pohybuje na hranici pasivního stavění. Bude sloužit svému majiteli jako zázemí pro život, práci a setkávání s kamarády. Podívejte se, co jsme to tady vymysleli.

 

Koncept

Prostor mezi bloky. Hlavní prostor pro život se prolíná mezi akumulačními kamny a servisním zázemím. Vše uzavřené do pevné hmoty na obdélníkovém půdoryse, na dvou patrech.

Hlavní výhledy jsou směrovány na vrchy Beskyd.

 

Urbanizmus

Prostor pro stavbu domu se nachází v rozvojové lokalitě v širším centru obce. Přístupný je zpevněnou komunikací, má potřebné přípojky, kanalizace je nutné potáhnout od sousední parcely.

Pozemek je svažitý, klesá směrem na jih.

Stavby v okolí jsou směsicí různých domů, stylů i velikostí. My budeme dalším vzorkem.

Dům umísťujeme rovnoběžně s komunikací. Vstup je z boku. Hlavní hmota domu směruje na jihozápad. Ze severní strany je k domu připojené kryté stání, garáž a malé skladové zázemí. Dům bude svým měřítkem blízký dvojdomkům v sousedství.

 

Architektura

Hlavní hmota bílá, s boxem částečně opláštěného a částečně volného krytého stání. Seříznutá směrem na jih, po spádu terénu. Do zahrady je osvěžená rámem terasy, k ulici rámy mezi okny s výplní ze skládaných prken, červenými rámy a vstupními dveřmi.

 

Vnitřek domu se točí kolem bloku kamen. Stabilizován je servisní částí s kuchyní, koupelnou, WC a prádelnou na jihovýchodním cípu.

Denní část je dole tvořena hlavním obytným prostorem a pracovnou.

Ve druhém podlaží je na výstup ze schodiště navázaný prostor pro hosty, z něho se vstupuje do šatny, přes kterou se dostaneme do ložnice. Prostor je maximálně otevřený, dveře jsou pouze na místech, kde se předpokládá vyšší potřeba soukromí a v prádelně kvůli hluku.

V servisních a vstupních prostorách 1.NP bude podhled se sníženou světlou výškou. Jednak podpoříme důležitost vstupních prostor a také máme možnost zde odvádět vzduch do rekuperace.

Ve 2.NP bude odtah řešen v rámci vestavěné skříně v šatně.

Důležitým momentem je dvoupodlažní blok s krbem uprostřed dispozice. Budou zde instalovány akumulační kamna s vedením ohřátého vzduchu přes obě patra. Tím bude zajištěno vyhřátí hlavního prostoru po většinu topné sezóny. Před blokem je malý průhled - galerie, kterou probíhá knihovna. Drobný detail vnese do domu víc prostorových zážitků. Zejména při návštěvách přátel bude možno být spolu, i když se velká skupina na pár chvil rozdělí do menších skupinek.

 

Dispozice

Na závětří navazuje zádveří s vestavěným botníkem. Z něho se vchází do chodby, která je i technickou místností. Z této je vstup do obývacího pokoje – bez dveří, pak do pracovny, WC a na schodiště do 2.NP. Kuchyňská linka se nachází v zálivu za WC, přístupná je přes hlavní prostor. Ve 2.NP se ze schodiště vychází do průchozího prostoru pro hosty.

Z něj se přes záliv šatny vchází do ložnice a na WC. Bokem je veden vstup do prádelny.

Druhé nadzemní podlaží je řešeno tak, aby bylo možné prostor hostí předělit a vytvořit běžnou schodišťovou halu a samostatný pokoj o velikosti 12m2.

Venkovní blok krytého a opláštěného stání – dále uváděno jako garáž - je provozně samostatný.

 

Tým.

Dům navrhli Ľuba Jindrová a Vlado Hrivňák.

Na architektuře domu spolupracovali Jana Zavřelová a Andrej Rybarčák.

PHPP optimalizaci spracovala Lenka Grégrová.

Technické poradenství poskytl a cenovou kalkulaci poskytl Michal Šopík z firmy Vesper Homes. Dům je navržen jako dřevostavba na hranici pasivního standardu.

Pohled na dům od zahrady.

Pohled na dům od příjezdu.

Obývací pokoj s výhledem a knihovnou v galerii.

Hlavní obytný prostor. Prostor domu se točí kolem krbové stěny.

Průhled galerií s knihovnou

Otevřený prostor ve druhém podlaží bude sloužit jako pokoj hostů, studovna a do budoucna možná i jako dětský pokoj.

 

 

 

 

 

Please reload