Obývací pokoj s ložnicí

Ve spolupráci s Víťou Dvořákem z firmy W-Interiér jsme navrhli interiér obývacího pokoje a jídelny v novostavbě bytu 2kk.Řešili jsme hlavně požadavek umístit do hlavního prostoru postel se šatnou, pracovní kout, jídelní stůl a pohodlné sezení pro sledování televize. Investor měl jasné představy, což nám umožnilo velice rychle vyřešit dispozici. Mohli jsme tak více času věnovat řešení detailů a barviček.

 

Co jsme navrhli

Základní dispozice byla daná již v momentě, kdy jsme se do prostoru dostali.Na konci pokoje je umístěna postel na vyvýšeném pódiu. Pod ní jsou výsuvné police se šatnou a pracovním stolem.Kompaktní kuchyňská linka se nachází na jediné vhodné zdi u koupelny, naproti ní je místo pro televizi. Jídelní stůl je umístěn kolmo na prostor, blíž k posteli. Docílili jsme tím gradaci soukromí v prostoru. Jak to? Takto – po vstupu do obýváku se ocitnete v otevřeném prostoru u křesílek. To je zóna pro každou návštěvu. Jídelní stůl je dál, takže když si na něm necháte rozdělanou práci nebo nepořádek, ne každý si jej hned všimne. Taktéž pokud máte vytažený pracovní stůl, jste v takovém malém bezpečném kutlochu. Denní zónu ukončuje val šatny s knihovnou. Chrání soukromí „ložnice“, která se za ní ukrývá. Takže takto je to soukromí odstupňované.

 

Vzhledem k velikosti prostoru a počtu funkcí jsme se snažili navrhnou co nejvzdušnější řešení.Nábytku dominuje bílá barva. Velké kusy jsou po obvodu místnosti. Dělící šatna je u stropu odlehčena prosklením. Největším kusem v prostoru je jídelní stůl. Dlouhá deska je kvůli proporci zesílena. Její tloušťka je využita pro umístění výsuvů. Uložena je na skleněné podnoži, se záměrem co nejméně prostor zatížit.U televize byla využita TV sestava, kterou klient již má. 

 

 

Kuchyňská linka je velmi kompaktní. Do rozměru něco málo přes 2,5 metru jsme umístili lednici, varnou deskou, dřez i myčku. Moc prostoru na nádobí nám nezbylo. Proto jsme na přechod mezi jídelním stolem a stěnou umístili bobek s výsuvy. 

Měkkost do prostoru vnáší římské rolety a tapeta u postele. Chtěli jsme čistý prostor. Původně pouze v bílé v kombinaci se dřevem a cementovou stěrkou. Na přímluvu investora jsme ale ubrali ze šedi a navrhli sytě žlutou tapetu doplněnou o žlutá křesla. Nakonec to díky tomu vypadá líp.

Tři levitující krabičky u vstupu výtvarně navazují na TV sestavu. Slouží jako spížní skříně. Žlutá barva na křesílkach prostor projasňuje.

 Návrh prošel delší cestou. I když byl základ jasný, zbylo pořád dostatek zatáček, které bylo potřeba prozkoumat. Začali jsme víc šedivým prostorem. Stávající TV sestava byla osamocena, spíš jsme se chtěli přiblížit světlé podlaze.

Ve druhém kroku jsme dřevodekory sladili. Přibyl úložný prostor u stolu. Šatna u postele je zde bez knihovny. V tomto kroku jsme zkusili ještě tmavší barevnost. Kombinace béžové s modrou a šedou ale neměla úspěch. Nakonec i nám samotným se rychle okoukala.

 

Šedo bílá s dřevěnými akcenty. S tímto jsme byli docela dlouho spokojení. Neutrální elegance s nádechem industriálu. Huráááá.

Jenomže pak si investor vyžádal oživit a bylo. Teď s odstupem to považujeme za super nápad. :). Výsledku pořád dominuje bílá se šedou, ale působí radostně.

Návrh je hotov a odevzdán. Stavba pomalu jede a koncem jara 2017 bychom mohli mít namontováno. Tak snad to dobře dopadne a Víťa bude moci opět ukázat své umění.

 

 

Please reload