Search
  • vladohrivnak

Byt na Jílové


Odevzdali jsme projekt rekonstrukce panelového bytu pro mladý pár. Díky důvěře stavebníků jsme měli možnost rozpracovat poměrně neobvyklé řešení.

Koncept

Světlo a prostor. Práce na návrhu nás dovedla ke konceptu dvou kostek umístěných v rastru nosných panelů, které prostor člení na pokoje.

Koncept je změkčen a přizpůsoben potřebám každodenního života a také finančním možnostem.

Abychom se o něj vůbec mohli pokusit, bylo zapotřebí odvahy klientů použít neobvyklé dispoziční řešení. Koupelna se totiž nachází za průchozí kuchyní. Zdánlivě nepraktické řešení je vedeno dvojí touhou.

Tou první je světlo. Chtěli jsme byt co nejvíce prosvětlit. Koupelna je zalita světlem, kuchyně má osvětlení boční, což je pro přípravu jídla praktické. Přes široký a vysoký průchod dostaneme dostatek světla i do vstupní chodby.

Druhou touhou je prostor. Při tomto uspořádání nám po obvodu kostky zůstal dostatek místa na rozvinutí velké kuchyňské linky. V samotné kostce se nachází hlavně zařízení, která potřebují vodu a kanalizaci, protože jsou blízko jádra. U vstupu je oproti stěně kostky úložná sestava s botníkem a skříní na kabáty. V koupelně kostka vystředila umyvadlo se zrcadlem.

Sklad a šatní skříň mezi pokoji dál v dispozici již v bytě jsou. Trochu nás ke konceptu navedli.

Život

Koncept je přizpůsoben životu. Tedy vlastně vznikl taky díky narušené statice domu. Kvůli tomu nebylo možné zasahovat do nosných stěn. Proto jsme byli nuceni se zamyslet nad jiným řešením.

V bytě budou žít dva lidé, časem možná i s dětmi. Proto jsme chtěli přiměřené množství úložných prostor na správných místech.

Drobným omezením byl stanovený finanční limit. Neumožnil nám rozvinout koncept v nejčistší podobě s použitím plně vestavěných spotřebičů a velkoplošných obkladů. Bereme to jako fakt.

Přivedlo nás to k tomu, že jsme jednotlivé dílčí prostory a stěny brali trochu volněji. Komponovali jsme je tak, aby byl pobyt v nich příjemný. Aby byly hezké, barevné. Doufáme, že se nám to povedlo.

Technická stránka

Technicky je rekonstrukce jednoduchá. Nové stěny budou z pórobetonu. Předstěna před WC rozebíratelná ze sádrokartonu. V bytě budou nové podhledy pro rozvody elektroinstalací, které pak budou zařezány do stěn.

Největší „kreativitu“ si vyžádalo zachování topného registru, který nebylo možné přeložit. Dalším technickým zpestřením zapojení umyvadla a plynové varné desky. Obojí jsme řešili novými instalačními stěnami, u plynu odvětranými.

Teď už se jen těšíme na realizaci.

#Interiéry #Studie

149 views